Curves


Ok2..skang aku cm mule nk stat balek sharing psl fotoshop..so ni ar utk kali ni teknik yg simple utk dikongsi..

Sepanjang aku usha2 gamba2 yg ramai upload ni..aku tgk satu je dorg nye kekurangan..ceh..ckp cm dokter fotografi plak..Bkn pe..kdg2 tu dorg xbape nk endah tntg gamba2 dorg..lighting ke..angle gamba tu..itu perkara asas yg dorg ptt tau..kdg2 xperlu nk touchup2 lelebey..klu angle lawa..lighting pun smart so gamba tu dh kire perfect..(xtermasuk klu objek tu xhensem ke xcantik ke..hehehe)

So, aku nk kasi share la pada itu worang yg mahu kasi cantik itu gamba..pkai kaedah curves ye..

Untuk nk gune kaedah CURVES ni, klik kat main menu -> Image -> Adjustment -> Curves

ni contoh gamba..hehe
gamba asal nye gelap kan..

pastu die akan kuar paparan di bwh ni klu klik curves tadi..siap screenshot g

pastu dgn gune mouse korg adjust ar mane yg sesuai..kat bwh ni contoh nye ye..

ni ar hasilnye..bile dh ubah cm contoh tu:

ape2 pon ikot kesesuaian korg ar..xkn nk ikot semata2 mcm contoh tu kan..gamba ni aku amek waktu magrib..so pndai2 la ye kasi cantik korg nye gamba..hehe

Di sini ada pengumuman elakkan menggunakan lebih dari 2 point kt Curves karna boleh menjejaskan kualiti foto anda sekiranya anda tidak biasa menggunakannya.Terima kasih..hehehe


5 Komen on “Curves”

  1. pistonring berkata:

    update! mane ko pg lame xde cite.

  2. aku skandal berkata:

    da try gune curve…x jadik pon…last2 aku lepak d curve jah…wahaahahaa ;p

  3. fara berkata:

    dh try x leh pong..cmner ntah..huhuh

  4. s.h.a.m berkata:

    eh ye ke xley? ley je wat ni..yg aku skandal tu saje je..nk ckp die lepak kt da curve la tu..*jeles*


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s