dulu dan sekarang versi puasa


Berbeza sungguh dgn zaman persekolahan, kad raya bertimbun siap boleh

gantung-ga

ntung kat tangga.Tu pun bkn kwn2 yg bg..byk family yg kat KL ni suh balek. Sejak dah tua

bangka ni, tak de plak orang nak bagi. *sigh

Zaman dah berubah. Skang sumenya cyber/elektronik. Dulu, kalau kad raya ada lagu dh ley kire canggih, skang sume anta pkai email, klu yg lagi mls, nah komen di frenster or myspace. Hati lg sedih bila tngok rupanya ayat yg dianta kat kite sumenye sama dgn org. Dulu, waktu raya la nk carik balek kwn2 lama. Skang spam abes cite..

Dulu tyme kecik2..men mercun xingat esok nk skolah. Nama mercun pun bervariasi, lagi kuat lagi hebat. Pembakar mercun itu akan disanjungi oleh rakan sebaya… dan yg dah tua pon sama respek. Skang pulak klu yg paling

kuat la yg paling benci sb kaco org nk smayang trawih..kaco org nk smbung balek buke pose dgn pertambahan makanan yg begitu mendadak. “haih bdk2!!..hampa p maen jaoh2! xreti ka ada org kat umah ni!!” tringat ayah panas menyirap dgn bdk2 maen mercun depan umah. *sigh

Dulu waktu siang, mesti terngiang2 nk mkn tu la nk mkn ni la..tmbh2 bile tgk rncangan masak memasak. Trbyang kuih kegemaran , ayam percik lazat, air kelapa muda, mcm2. Skang ni nk tgk kuih2 kat bazaar pun xd selera, sbb stiap kali g bazaar mesti sedih dgn melihat org skang xreti nk pntingkan kualiti. Tengok dari jauh hebat bazaar panjang, sekali masuk aduhai, banyak kedai lewah. Mesti ada kedai murtabak, jln dpn sket selang dua kedai, ada lgkedai murtabak. Air pula tak ada yang original, ada tawar sperti air tawar ada manis seperti gula dihurung semut..air paip la tu.

Dulu syok raya nk dekat sb konfem dpt baju raya. Sekarang ini, belum pose g dh abes duit sb beli bju raya. Dulu bl dtg umah org, mkn kuih sikit, minum-minum sket, buat-buat tya psl rumah, puji langsir baru, salam tuan rumah terus dpt duit. Skang ni bile dtg, tuan rumah buat-buat xnmpk plak. Ingat maken tua bdn makin besar lg nmpk. Ada yang habis jujur siap cakap “Haa, yang ini dah besar ni tak payah la kot kan??” sambil ketawa kecil. Ingat kelakar ke? kitorg la lagi byk nk pkai duit.Bdk2 kecik mane ley pegang duit byk2.

Tapi satu bnda masih sama, aku still xperlu keluakan duit raya sb aku masih belum bekerja. Hoho. So..antarkan duit raya dgn cara ON DUIT RAYA dan antakan ke NO TIPON SY space <bape ringgit>..hehe

Selamat Berpuasa =p



Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s