Dari Teks Jadi Gamba


Hye sume..kembali kite pada rancangan..kreatif fotoshop bersama abg sham..ahaks!
K geng..da lama aku xwak kuar post tuk fotosop..so kali ni entry utk post aku adalah..jeng jeng jeng..

Mcmane nk taruk konon2 teks tu ley jadi gamba kite ar..lebih kurang mcm kat bwh ni ha..
Gamba ni sebagai contoh la..klu korg nk try try korg nye gamba sndiri ar..

Imej di atas adalah hasil yang akan kite tempuhi sepanjang program fotoshop ni bersama abg..wakakka

Step 1

Open fail ape2 pon..ikot korg ar..abg sekarang contoh nye adalah gambar P.Ramlee..so gamba die la abg bukak.

Kemudian, select All (Ctrl+A) dan copy.

Buka satu fail baru (Ctrl+N). Pastekan imej P. Ramlee td ke dalam fail baru, namakan layer baru tersebut sebagai ‘P. Ramlee’. Jadi, kita mempunyai dua layer iaitu ‘Background’ dan ‘P. Ramlee’.

Step 2

Klik kat menu Image > Adjustment > Threshold (Setkan Threshold Level: 190). Klik OK.

Ni die hasil threshold. Wajah P. Ramlee ini telah bertukar menjadi power rangers grafik hitam putih yg mcm photostat.

Step 3

Bukak fail y mengandungi teks2, ape2 yg korg nk letak sebagai teks2 2.. Salin sume2 teks tersebut (Copy). Dgn menggunakan Type Tool, wat satu kawasan teks secara keseluruhan imej tersebut. Kemudian, ‘paste’kan teks sampai penuh imej (lihat imej di bawah). Sukati korg ar nk bg penuh cmne kan..yg penting dia penuh dan rapat2.

Step 4

Kat panel Layer, right click kat atas thumbnail layer Teks > Select Pixel (ataupon klik kat thumbnail tersebut sambil menekan Ctrl). Ini adalah untuk membuat selection kat teks.Usha bwh ni..

Step 5

Setelah selection dibuat, klik kat ikon ‘add layer mask‘ di bhgn bawah palet Layer.

Pastu, pilih layer tesk dan setkan opacity layer kepada 20%.


Taraaa…!!

Kalau korg jnis nk try amek gamba korg sndiri..ni kat bwh ni aku bg aku nye file format PSD (photoshop) so senang korg nk try..

Klik sini -> Contoh fail p.ramlee yg aku wat contoh


11 Komen on “Dari Teks Jadi Gamba”

  1. jijah berkata:

    salam…owh, hisham rupanya…lama jugak aku berblog nih..kat cni aku jumpak ngn ang noh…hohoho…kcik sungguh dunia blo nih…:)

  2. s.h.a.m berkata:

    eh? xtau plak ko ada blog..pe g..kasi url ar..nk link..hehe

  3. sir.oren berkata:

    wah…bagus tutorial ni, sungguh useful
    bila nak update tutorial baru ni abg sham?

  4. jijah berkata:

    sham…adamjuni tuh kawan kamu ye….????hmmmm….

  5. s.h.a.m berkata:

    to sir.oren : owh..nmpknye ada sambutan rupenye..tgu lgi kedatangan post baru k..
    to jijah : yup..kwn beta..mengapa? berkenan di hati? hehe🙂

  6. jijah berkata:

    berkenan..??owh…mungkin tidak kerna saya ini belom dewasa..hahaha..tetapi sedikit pelik ler..apabila post dirinya hari ini telah me’link’ ke blog saya. itu saja. terima kasih…(tp pelik kn en sham…??hmmm…)

  7. sir.oren berkata:

    Tapikan…kenapa semua gambar/imej dan fail dilinkkan daripada Sifoo.com?
    Sifoo.com tu abg sham punya ke?

  8. s.h.a.m berkata:

    untuk pengetahuan..skil2 yg terbaru ni mmg amek dari sifoo.com..sb skil ni sy penah membuatnya..jadi sy pon culik sket dari sifoo nye ni..hehe..jgn mara ye sifoo mahupon cik sir oren..lps ni post fotosop yg asli segar dari ladang punye..hehe🙂

  9. zeke berkata:

    aku dh berjaya buat…hahaha

  10. aniM berkata:

    abg sham,cambesh je…
    msuk arr entry photoshop baru…
    huhu:)


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s