Efek Cahaya Kasi Lebey


Yo yo yo..
Bersama abg sham dlm rancangan ape? Kreatif Potosop bersama abg sham..heheh

Entry kali plak abg nk share psl nk tambah efek2 cahaya..yg mana ia dpt menceriakan lagi gambar anda semua..

Step 1

Bukak file yg korg nk bukak.Sebagai mcm abg bukak ni.. Kemudian, salin layer background dengan makne laen duplicate..hehe..(duplicate = Ctrl+J).

Step 2

Repair sket ‘Level Adjustment’ gamba tu pd layer yg baru korg duplicate tadi. Tekan Ctrl+L. Tarik slider ke sblh kanan. Imej anda akan jadi gelap sket, tapi make sure bahagian yg korg nk terangkan tu ada.sebagai contoh di bwh ni..

Step 3

Skang, klik pd menu Filter > Blur > Radial Blur (Amount: 100, Method: Zoom, Quality: Best). Setkan Blur Center.Ataupun korg set ar kat ne korg nk kasi terang tu

*klu kasar sgt korg nye gamba tu, haluskanlah dgn menggunakan Filter > Noise > Despeckle (Ulang mengikut citarasa sesedap rasa anda = Ctrl+F)

Step 4

Pastu, tukar blend mode layer yang kedua tadi kpd Screen.

Sekali lagi kite usik Level Adjustment (Ctrl+L). Kali ini, tarik slider ke sblh kiri plak.

Turunkan nilai Opacity: 80%.

Hasil nye adalah…

Mcm biase..abg sham akan sediakan file PSD contoh yg abg sham untuk kemudahan anda sekelian

Klik sini -> Fail PSD – Sinaran Cahaya

Berjmpa lagi dlm waktu dan hari yg sama di dalam rancangan…Kreatif Potosop bersama abg sham..yeay!!
Selamat mencuba..dan selamat beramal


5 Komen on “Efek Cahaya Kasi Lebey”

  1. jijah berkata:

    aku menjadi takut dengan kawan kamu itu…huhuhu…aku berblog kerana jiwa kacau sahaja…hahahahha…saje2..

  2. s.h.a.m berkata:

    mengapakah anda begitu takot padanya? wonderin’2~

  3. jijah berkata:

    kerana aku idak dapat melht rupanya..hahahaha…aku mnjadi takot kalau2 aku telah di`vew’ oleh sesuatu…hohoho

  4. Izad Amza berkata:

    yo yo yo…abg sham!

    bila gamba yang i order nak siap ni?

    touch up bagi lawa sket ye..

  5. amerality berkata:

    dasyat la rumate sbelah..hahahaha


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s