Folder Option Hilang?


Pernah x tibe2 je folder option korg ilang? Pastu trus kenyataan ‘alamak..da kena virus plak’ berlegar2 di pikiran anda. Btol? Oleh itu aku nk share tips2 klu bnda alah tu jadi kt korg.

Follow this step..

1. Pergi kat start, Start ->Run ->taip ‘regedit’

2. Bile da kuar paparan..pergi ke list berikut..
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\
CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hid­den\SHOWALL

3. Pastu ‘delete’ file yg bernama ‘CheckedValue‘ di sblh kanan
-untuk delete pergi kepada file CheckedValue dan klik sebelah kanan dan klik delete pada menu yang dipaparkan.

4. Buat satu file ‘DWORD‘ yang dinamakan ‘CheckedValue
-untuk berbuat demikian, right click pada mana kawasan kosong disebelah kanan, kemudian pilih New> DWORD Value
-namakan file tersebut CheckedValue kemudian tekan enter.

5.Double klik pada file ‘CheckedValue‘ dan tetapkan nilai data tersebut menjadi 1 dan pastikan ‘Base‘ yang ditunjukkan adalah Hexadecimal dan klik ‘ok’

6. restart komputer @ laptop untuk melihat hasilnya….

RENUNG2kan dan SELAMAT BERAMAL..hehe


2 Komen on “Folder Option Hilang?”

  1. c3kgu berkata:

    aku nak tanya ni…aku baru lg dalam memblog…tp bkn tu aku nak bincangkan. aku nak tanya pasal aku pnye partition D..kalo aku nak masuk jek dia kuar open with…camne nak wat?

  2. c3kgu berkata:

    aku xwat blog kat wordpress…aku wat kat blogspot…tp bkn ni aku nak cakap, aku nak bgtaw yg aku dah scan partition D tu tp xde virus…camne?


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s