Mari Mencuci Keyboard~


Okeh..sblm2 ni aku ada share psl fotoshop sume2 kan? kire tutorial fotoshop la..tp utk entry kali ni..tutorial mcmane nk bersihkan KEYBOARD..korg konfem tekejut di sebalik keyboard korg sebenarnya terdapat lagi bahan2..makanan..mahupun bnda2 yg tersorok..silap aribulan ada makhluk tersembunyi..hahaha

Aku rs korg xpenah cuci keyboard kan? Skang aku nk share cmne caranye..

keyboard-bag_w

Masa : Paling kurang 2 jam klu korg lembab!
Alatan : 1) Screwdriver kecik/halus (lebih baek pkai yg Flat head),
2) 2 kain lembut
3) pencuci (ape2 je yg ley cuci klu korg rs perlu..paling senang air je sudey)
4) berus halus @ berus warna

Paling penting..korg hapal la susunan huruf2 kt keyboard tu..ha? susah kan? tangkap je gamba keyboard tu..settle!..

Langkah Pertama : Perlahan2 masukkan screwdriver kt key pastu try cungkil key tu kuar. Keyboard yg dsc00300bagus buatan nye akan senang dikeluarkan. Keyboard yg cap ayam buatan nye akan susah dikeluarkan. Mgkin juge sekali cungkil abes hancur key tersebut. Oleh itu buatlah selembut sutera untuk mengelakkan dari kemalangan dan pengeluaran duit untuk membeli keyboard baru.

Langkah Kedua : Setelah key2 tersebut keluar dari sarang nye..cucilah plaform keyboard tu dgn berhati-hati bersama2 dgn agen pencuci yg dituangkan ke kain tersebut..ala..mcm iklan lap meja korg pkai ‘dettol’..klu xde pkai je air biase..Lap satu persatu key tersebut dan di akhiri dgn lap dgn kain yg satu lagi. Yg kering tu.Ingin di ingatkan..jgn sesekali lalukan air tersebut di rubber setiap key. Ini untuk mengelakkan dari key korg xdpt di detect.hati2 ya!
dsc00304
Langkah Ketiga : Amek berus kecik/berus warna atau pun kain sekali lagi upacara membersihkan di lakukan mengikut sukati korg. Time ni korg akan dapati rambut atau bulu2 yg tidak sepatutnye berada di keyboard anda.haha!

Langkah Keempat : Dah siap! so korg ley pkai da keyboard. haa..tau pon..pasang balek la key yg korg wak kuar tu..gotcha!! hehe

aha..da siap da tutorial ini..so ape lagi..selamat mencuba dan selamat beramal..hehe

ubuntu-full-keyboard-slantuntuk pengetahuan..tu bkn keyboard sy..tu sume gambar2 hiasan..


4 Komen on “Mari Mencuci Keyboard~”

  1. anonymous berkata:

    laptop?

  2. azeem berkata:

    kalau laptop..

    rendam jek dalam air.. sudey!

    tol tak abang sham??!!😀

    best best.. nnt aku cuba cuci keyboard aku..

    sah2 habuk rokok jek yang bnyak…

  3. gantang berkata:

    bgs gk cara yg azim ckp 2,rendam je dlm air,ps 2 cnfrm bersih smpai dh x leh nk on langsung,hahahaha

  4. mellelehleleh berkata:

    haha!


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s