Apa itu “thumbs.db” ?


Aku ley sure yg sesiapa yg gunekan windows XP msti slalu je jmpe directories yg bernama ‘thumbs.db’ kt satu2 folder. Fungsi nye adalah untuk melajukan penggunaan thumbnails bile korg nk view folder tu dlm thumbnails view.

Saiz thumbnails ‘thumbs.db’ sebenarnye sgt kecik klu di ukur secara berseorangan akan tetapi klu di kumpul secara gerombolan sudah semestinya akan menjadi kan bilangan yg besar bukan?..haha..bukan ape..ni pon salah satu dari pembaziran ruang pd hard disk korg..mane yg nyawa2 ikan space hardisk korg tu aku cdgkan buat la kaedah ini..dengan membuang ‘thumbs.db’ ini di hard disk anda..

Untuk nk delete cube kaedah ini :
1. Bukak My Computer
2. Klik Tools
3. Klik Folder Options
4. Klik View tab..yg kt atas tu..
5. Tick kat “Do not cache thumbnails”
6. Klik Ok
7. tutup My Computer

Sekarang ikot step ni untuk nk buang thumbs.db kt hard disk korg :
1. Klik Start
2. Klik Search
3. Klik “All Files and Folders”
4. Taip thumbs.db kt ruang “all or part of the fiele name”
5. Kat bhgian Look In pastikan “Local Hard Drives” dipilih.
6. Klik Search
7. Akan keluar list thumbs.db, pastu select all
8. Klik kanan and then ape lagi..delete..settle!

Ni utk pengguna XP..pengguna Vista aku akan updatekan nnti..Lepak lu ke vistarian! hehe

Selamat Mencuba~🙂


One Comment on “Apa itu “thumbs.db” ?”

  1. aLee berkata:

    cikgu, bley sy tumpang tny?
    kenapa thumbs? nape diorg x gune fingers ke, toes ke?
    kenapa mesti thumbs???

    p/s: ikan2 koi tu ade name x? slain koi ade x menatang lain yg bley aku bela kt blog? ba alif ba ya ke…..


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s