Kedut Kasi Nampak


Yezza…wazap2..cekedu2…uhui~ kepada para penggemar fotoshop saya kembali dgn rancangan…Kreatif Potosop bersama abg sham..heheh..(agak geli sbenarnye nk berkelakuan sebegitu rupa)..

Setelah sekian lama tidak mengepost tutorial potoshop ini..jadi aku nk share kat korg semua satu lagi skill menarik yg boleh kome sume belajor.idok le payah bebenor..senang je yob~

Kali ni tutorial mcmana nk kasi nampak itu kedut2 atau nk kasi clear liku-liku hidup ataupon segala ape yg berkerut@kedut@terlipat..kasi sharp sket dan kasi lebih menarik untuk diperlihatkan.

img_08421
sebelum

img_08422
selepas

Langkah 1:

Duplicate layer Background tersebut dan sepantas kilat ia akan mengeluarkan layer yang baru iaitu dinamakan Background Copy. Layer blend bagi Background Copy tersebut hendaklah di setkan kepada Hard Light atau Soft Light

soft-light

Langkah 3 :

Pilih layer Background dan klik pada menu atas : Filter -> Other -> High Pass. Setkan Radius nye sebanyak 5px

high-pass

Langkah 4 :

Sekarang pilih layer Background  Copy dan terus klik Ctrl+A atau pon Select All. (Bila korg dah klik Ctrl+A die akan keluar garis putus2 keliling kt gambar tu). Pastu klik kat menu Edit -> Copy Merged dan terus tekan Ctrl+V iaitu untuk paste kannye.

Lastly, Klik kat menu Filter > Sharpen > Sharpen More.

sharpen-more

Langkah 5 :

Korang boleh melangkah keluar dari bilik untuk pergi berjalan2 kerana siap suda! hehehe

img_08423HASILNYA!

Teknik ini akan menjadi lagi menarik kalau korg punya gamba superb dan clear dan terang dan jelas dan sebagainya. Aku sengaja menggunakan gambar ini untuk dijadikan contoh kerana begitu sesuai untuk dijadikan contoh..ehem2.. Kalau anda ingin mencuba silalah mencuba dengan gambar yang kualitinya tinggi.

Nak lagi baik gamba nye..adjust pada bahagian Brightness & Contrast mengikut selera anda.

Bagi mereka yg nak refresh balik nama2 tool dalam fotoshop ni klik sini -> Tools Basic

Selamat Mencuba dan Selamat Beramal~

AMARAN : Dilarang ketawa kepada gambar di atas kerana penulis tiada lagi gambar di dalam PC beliau.Hanya itu yang tinggal.


3 Komen on “Kedut Kasi Nampak”

  1. nawal berkata:

    adoi penulis ni , suke edit2 gambo tapi gambo dia hampeh.hehs.tak dapat menahan gelap.maaf

  2. jijah berkata:

    ada 2 benda yg menggelikan di sini:

    1)Yezza…wazap2..cekedu2…uhui~
    2)Kreatif Potosop bersama ABG SHAM..

    yewww…..hahaha…hihihi…macam al2 koboi pun ada…wiwiwiwi..:P

  3. jijah berkata:

    huhu…
    yela..
    ngaku kalah sudey….
    hoho…:(


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s