D’masiv + Plagiat = ?


Plagiat? Anda tahu apa itu plagiat? Siapa tahu angkat tangan..
OK..Saya terangkan sedikit..

“Dalam Glosari Istilah Kesusasteraan (1988) menyatakan plagiat sebagai: penciplakan atau kegiatan dalam kesusasteraan yakni mengambil karya ciptaan orang lain yang pernah tersiar atau diterbitkan yang dianggap mungkin sudah dilupakan oleh pembaca lalu diakui oleh penulis itu sebagai karyanya yang asli.”

Rumusannya ciplak atau plagiat itu berlaku apabila individu tersebut meniru bulat-bulat atau sebahagian ayat atau baris atau perenggan dalam karya yang asli lalu memperakuinya sebagai karyanya tanpa izin daripada penulis asalnya.

Sudah ngerti?

dmasivjpg

Siapa ramai2 ni? Kenal?

Di sini saya ingin berkongsi bahawa ada sebuah kumpulan dari Indonesia iaitu D’masiv, yang memplagiat beberapa lagu atau menciplak lagu luar negara. Berikut adalah lagu Dmasiv yang dikenal pasti menciplak lagu luar negara tersebut..

1. Cinta Ini Membunuhku = I Don’t Love You – My Chemical Romance
2. Diam Tanpa Kata = Awakening – Switchfoot
3. Dan Kamu = Head Over Heels (in This Life) – Switchfoot
4. CInta Sampai di Sini = Into The Sun – Lifehouse
5. Sebelah Mata = The Take Over, The Break’s Over – Fall Out Boy
6. Dilema = Soldier’s Poem – Muse
7. Tak Pernah Rela = Is It Any Wonder – Keane
8. Lukaku = Drive – Incubus

Saya sudah sertakan senarai lagu..jadi anda perlu dengar sahaja dan beza kan. Dan untuk pada yang malas..saya sudah sediakan video untuk anda senang membezakan.(baik bukan aku ini?). Hanya terdapat 6 lagu yang dapat disertakan.sila lah teliti dengan jayanya :

Ada komen? Sila angkat tangan!


21 Komen on “D’masiv + Plagiat = ?”

  1. gantang berkata:

    wah,bagus sham…1 pendedahan yg terkini dari anda…post anda ini akan menjadi hangat selepas ini,hihii…

  2. zeke™ berkata:

    endon2!!nk tiru je memanjang..
    lagu MCR 2 nmpk ketara gile diorg tiru..
    dah xde modal la 2..
    pstu nk tiru lagu yg gempak2 je..

  3. gosi berkata:

    yang kreativ dong boy?????/

  4. isti berkata:

    buat dmasiv W sbagai massivers gk trima klo dmasiv menjiplak lgu-lgu luar negri.
    W pngen dmasiv bukti’n klo dmasiv tuh bsa mnciptakan lgu sendri tanpa meniru lgu-lgu dari luar negri.

  5. sayang doniii berkata:

    gw ga setuju sama kalian kalian !!!! d’masiv itu terinspirasi aja !!! gw juga sering gitu !!! bikin sesuatu hampir sama sama apa yang menjadi inspirasi gw !!!!

  6. chayank kamuh berkata:

    Walapund bgaimanah pund guw ttp stia samah d’masiv… Jangand puas iiah dengand apah yank d’capai,harus ttp brjuang n mnjdy yank trbaek… Maju teus pantang mundur!!!

  7. Gw gk peduli ma apa kata loe smua… Buat gw dmasiv udah ngebuktikan k

  8. amelia berkata:

    meskpun d`masiv diblang plajiat BYARIN POKOKNYA D`MASIV TE2P THE BEST…
    .
    .
    ,AQ SELALU DUUNG OR SUPORT D`MASIV
    .
    .saLAM 5 JARI

  9. murni berkata:

    q suka buangeds sm band d’masiv gue g’ peduli walaupun d’masiv d gassipkan plagiat q

    teptap ngefens krna lg2ny sangat menyentuh & bnyax knangannya

    lam 5 jari & smoga tmbh sukses aja!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. NISA berkata:

    yahHhH walaupun d’Masiv d blang Plagiat tpp w te”p Masivers SEJATI …

    d’Masiv I LOVE YOU FULL ….

    HhaHaHaHahahahahahahahahaha ””””””””””

  11. aditya berkata:

    bwt dmsv sabar yaaaaaaaaaaaaaaa…………

  12. NOVI berkata:

    .aeeeeeeeee cmwX………
    .q nak masivers sejati….
    .mank c d’masiv i2 plagiat tp q te”p mnjdi masivers sejati n sllu mngidolakn d’masiv………
    .q i2 cka bgdz ma band yg nmX d’masiv dr sjak band ne mncul lho….
    .jd bwt nak” masivers cmwX jgn khwtir y q sllu mndkung d’masiv kog……
    .bwt band d’masiv cahyoooo y………
    .1 w1ll l0v3 u 43v3r d’masiv………

  13. muhammad iqbal sukmana berkata:

    btl d”masiv tuh emang paling keren …mungkin orang yang bilang tuh sirik… betul gax massiver…?
    kapan ya d”masiv datang vlagi kepontianak

    hehehehehe…..priktiw….

  14. irma berkata:

    ak chyank bnget ma dya,

  15. Rock Kapak berkata:

    band indon memang bodoh.. kebanyakannya plagiat.. shit!

  16. nor adibah berkata:

    kumpulan d’masiv adalah keistimewaan saya.Aku cinta kepada kumpulan d’masiv.

  17. iyla berkata:

    ……………………………………………………..hai

  18. iyla berkata:

    ……………………………..hai, selamat berkenalan.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s